Schilderij Tromp

Tromp fase 1

In deze fase gaat het om oriëntatie en documentatie. Een belangrijk aspect voor dit schilderij zijn de verslagen van de commandant, de artillerie officier en de technische officier. Zij hebben van minuut tot minuut een duidelijk beeld kunnen schetsen van de gebeurtenissen.

Operatie 25 juli 1944

Operation Crimsom was de codenaam van een aanval onder leiding van de Royal Navy op de Japanse versterkingen op het eiland Sabang.

Aan deze aanval nam Hr.Ms. Tromp deel, dat destijds ingedeeld was bij de Britse Eastern fleet. Bij deze aanval van slagschepen, kruisers, torpedobootjagers en vliegtuigen werd door de zogenaamde Inland Force, bestaande uit drie Britse torpedobootjagers van de Q-klasse en de Nederlandse lichte kruiser Hr.Ms.Tromp, een aanval op korte afstand uitgevoerd op de binnenhaven van Sabang.

Situatieschets

07:13 uur

Uit bronnen blijkt dat de Nederlandse marine aan boord van de Tromp, na de gebeurtenissen van 1942 en de lange jaren van opwerken en konvooidienst, er zeer op gebrand waren de vijand aan te vallen.

Dit element wil Maarten terug laten komen in de zeggingskracht van de afbeelding. “Het Nederlandse schip, dicht onder de kust vurend op de vijandelijk posities, terwijl het onder vuur ligt van de Japanse kustverdediging.” In de situatie omstreeks 07:13 uur lijkt dit duidelijk samen te komen.

Gebruik van schaalmodellen

Al snel wordt duidelijk dat er twee aanzichten uitgewerkt moeten worden om zo een geheel beeld te krijgen en een keuze te maken in welk aanzicht moet worden uitgewerkt.

  • Een vooraanzicht, met zicht op het verband van de Tromp en de Britse jagers.
  • Een achteraanzicht met zicht op de baai van Sabang met de aangerichte schade.

Om een juist beeld te krijgen van de inrichting van de schepen en de onderlinge verhoudingen was het noodzakelijk om een aantal schaalmodellen van de Tromp en de Britse jagers in eenzelfde schaal te bouwen.

Vervolgens kan begonnen worden aan het ontwerpen en schetsen van de twee afbeeldingen.