
Maarten Punt
Elk jaar op 4 mei staan we stil bij de slachtoffers die zijn gevallen voor onze vrijheid. We herdenken de mannen, vrouwen en kinderen die hun leven gaven of verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog en latere conflicten. Zo ook matroos Maarten Punt, die is omgekomen bij de Slag in de Javazee
Op een voorjaarsdag in 1939 besluit de kersverse timmerman – net van school – Maarten Punt, 18 jaar oud, dienst te nemen bij de Koninklijke Marine. Hij is vlak aan zee, in Velsen opgegroeid en gaat zijn horizon verbreden. Hij tekent een contract voor 6 jaar als beroeps. Bij het eind van zijn dienstverband zal hij 24 jaar zijn. Jong genoeg om een gezin te beginnen en als timmerman een bedrijf te starten. Tijd zat. Een goede keus. Een plan voor de toekomst.

Hij dient in Indonesië en woont op het eiland Java, vlak bij de marinehaven. De kruiser waar hij op dient heet ‘Hr.MS. Java’. Hij is jong en geniet met zijn maten van het leven in de tropen. Als de oorlog in Nederland uitbreekt blijven ze buiten schot. In Azië is geen oorlog. Nog niet.

De oorlog breekt uit
Tot het keizerrijk Japan besluit om Nederlands-Indië aan te vallen. En als de vijand aanvalt, moet het land verdedigd worden. Daar heeft hij voor getekend en dat doet hij ook. Dus pakt matroos Maarten zijn spullen en gaat vastberaden aan boord van zijn oorlogsschip. Hij en zijn vrienden varen de Japanse invasievloot tegemoet.
Slag in de Javazee
De geallieerden weten dat de Japanse vloot op weg is naar Java, maar het is onbekend waar zij precies vaart. De hele nacht patrouilleert het eskader langs de noordkust van Java, maar door gebrek aan luchtverkenning zijn de Japanners onvindbaar. Vijandelijke vliegtuigen hebben de geallieerden echter wel gezien en geven de positie van de Combined Striking Force continu door aan de Japanse bevelhebber.
Op 27 februari 1942, midden in de nacht, is matroos Punt op zijn post als er plotseling, met een gigantische klap, een Japanse torpedo inslaat. Een voltreffer. De Java is reddeloos verloren. Maarten kan niet meer wegkomen en gaat met zijn schip ten onder. Bijna iedereen aan boord komt om het leven.