Mijnendienst

Huidige schepen Mijnendienst

De Nederlandse Mijnendienst heeft nu zes mijnenjagers (de Alkmaar-klasse), deze maken ook permanent onderdeel uit van de NAVO-flottielje SNMCMG 1 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 1).

MIJNENJAGEN

De schepen van de marine zoeken met sonar de zeebodem af. Ze komen hierbij niet alleen mijnen op het spoor, ook scheepswrakken en vermiste containers kunnen op deze manier opgespoord worden.

Na het ontdekken van een mijn gaat de zogeheten SeaFox het water in. Dit is een ‘Unmanned Under Water Vehicle (UUV) en is uitgerust met een sonar en een camera. Zo kan het doelwit beter onderzocht worden. Het is ook mogelijk om een SeaFox van een explosief te voorzien, dan kan het doelwit geruimd worden. Het UUV wordt dan samen met het explosief en de mijn opgeblazen.

SeaFox in het water

DUIKERS

Het kan voorkomen dat de Mijnendienst duikers van de Defensie Duikgroep moet inzetten om een mijn te ruimen. De Duikgroep heeft hiervoor gespecialiseerde duikteams:

  • Het very-shallow-water-duikteam. Zij maken het landingsgebied tijdens amfibische operaties vrij van mijnen en andere obstakels.
  • Het diepduikteam. Zij ruimen niet alleen mijnen op grote diepte op, maar voeren ook bevrijdingsoperaties uit op onderzeeboten.
Meer over Defensie Duikgroep
  • Mijnendienst

    Zr.Ms. Makkum

  • SeaFox gaat te water

  • Ontploffing mijn

  • Huidige schepen mijnendienst

    Zr.Ms. Zierikzee

AAN BOORD

De huidige zes schepen hebben doorgaans 28 tot 38 bemanningsleden aan boord, dit hangt af van de taak die uitgevoerd moet worden. De operationele ruimtes aan boord bestaan uit een brug, de commandocentrale/mijnenjachtcentrale en de radiohut.
Wanneer een UUV het water in gaat wordt deze in de laatste meters bestuurd vanuit de mijnenjachtcentrale.

Mijnenjager Hr.Ms. Harlingen (1984-2002) met Hr.Ms. Alkmaar voor anker. Beeld: NIMH

Mijnenjagers naar Oekraïne

In maart 2023 heeft minister Kajsa Ollongren van Defensie Oekraïne twee Nederlandse mijnenjagers toegezegd. Ook krijgt dit land rechtstreeks vanuit de industrie aangeschaft materieel. Het gaat om drone detectie radarsystemen en zogenaamde M3 bridge- and ferrying systems om snel bruggen te leggen.
De huidige schepen van de Mijnendienst worden de komende jaren vervangen door nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. De overdracht van de twee schepen vindt plaats nadat de vervangende vaartuigen aan de Nederlandse marine zijn geleverd. De verwachting is dat dit vanaf 2025 zal zijn. In 2023 zal gestart worden met het opleiden van de Oekraïense bemanning. De Koninklijke Marine zal dit gaan doen, naar verwachting samen met België en mogelijk andere bondgenoten.

Lees meer