Bevrijdingsdag
Met Bevrijdingsdag staan we in Nederland stil bij vrijheid en de strijd die hiervoor geleverd is. De marine heeft een belangrijke rol in het beschermen van vrijheid en veiligheid.
Strijd voor vrijheid
,,Het grote werkterrein van de marine tijdens de Tweede Wereldoorlog lag in Nederlands-Indië, maar ook in Europa heeft zij een strijd geleverd voor vrijheid,” vertelt Leon Homburg, conservator bij het Marinemuseum. ,,Zo ondersteunden de marineschepen Soemba en Flores de troepen bij de Landing op Sicilië, en daarna bij de kust van Rome, door het beschieten van diverse doelen.
Bijzondere verhalen
Het museum zit boordevol van dit soort, vaak minder bekende, verhalen. Homburg: ,,De meest bezochte plekken op Normandië zijn Duitse bunkercomplexen. Daarvan is een flink deel beschoten door de Flores. Weinig mensen weten dat. Minder bekend zijn ook de verrassingsaanvallen van de Engelse motortorpedoboten tussen de Franse en Engelse kust, waar veel Nederlandse marinemensen aan deelnamen. Dat zijn een soort speedboten waarbij je ’s nachts van dichtbij torpedo’s kan afschieten. Er zijn huzarenstukjes uitgevoerd met deze boten.”
Collectie
Bijzondere collectiestukken vertellen deze verhalen. Die collectie wordt steeds uitgebreid. Zo heeft het museum net een schilderij van Maarten Platje in zijn collectie opgenomen, waarop de inzet van de kruiser Tromp te zien is tijdens Operatie Crimson in 1944. ,,Met drie geallieerde torpedobootjagers voer de Tromp de baai van Sabang binnen, met als doel Japanse haveninstallaties en vaartuigen te vernietigen. Op het schilderij zie je een treffer op een Japans munitieschip dat spectaculair de lucht in vliegt,” vertelt Homburg.
Lees meer over het schilderijOntdek de Defensiemusea
Het Marinemuseum, Nationaal Militair Museum, Mariniersmuseum en Marechausseemuseum vertellen het verhaal van de Nederlandse militaire geschiedenis. De musea tonen de impact van oorlogen op onze maatschappij, in het heden en verleden. En dragen daarmee bij aan een vrijheidsbewuste en weerbare samenleving.