GEZAMENLIJKE MISSIE EN VISIE

De Stichting Koninklijke Defensiemusea is de overkoepelende organisatie van de drie defensiemusea: het Mariniersmuseum in Rotterdam, het Nationaal Militair Museum in Soesterberg en het Marinemuseum in Den Helder.

In Nederland leven we in vrijheid. De krijgsmacht en onze militaire geschiedenis zijn daardoor voor veel Nederlanders steeds meer op afstand komen te staan. Toch hebben conflicten in de wereld om ons heen grote invloed op onze samenleving, nu en al eeuwenlang.

Nederland is in belangrijke mate gevormd door zijn militaire geschiedenis. De internationale missies, de Koude Oorlog, de Tweede Wereldoorlog, de Napoleontische tijd, het Rampjaar, de Tachtigjarige oorlog en vele andere periodes van strijd of dreiging hebben grote invloed gehad op ons staatsbestel, onze grenzen, ons landschap, onze cultuur, ons DNA. Het is een geschiedenis van hoogtepunten en diepe dalen, destructie en wederopbouw, overwinningen en nederlagen, die in vele lagen doorwerkt in onze samenleving. Tot op de dag van vandaag. Ons militaire verleden zit ons dichter op de huid dan we vaak denken.

Daar ligt onze museale taak. Wij vergroten het historisch en actueel besef over de impact van oorlogen op onze maatschappij. Dat onze krijgsmacht al eeuwen sterk verbonden is met Nederland. Het leert ons publiek dat onze vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn en dat we met elkaar moeten (blijven) beschermen wat ons dierbaar is. Onze missie op die manier bij te dragen aan een vrijheidsbewuste en weerbare samenleving.

Ontdek de geschiedenis van de marine

Via het hoofdgebouw – waar je de kassa en de filmzaal vindt – kom je in het Torentje. Dit gebouw werd in 1827 in gebruik genomen als magazijn voor licht ontvlambare stoffen. Het uurwerk van het Torentje was overal op de werf goed te zien en diende als klok voor de werknemers. Nu wordt in de zes zalen van het Torentje de geschiedenis van de Nederlandse marine verteld.

Museumschepen

Naast het hoofdgebouw vind je de Tonijn, ’s lands enige voor het publiek toegankelijke onderzeeboot. De museumschepen Abraham Crijnssen en Schorpioen liggen aan de andere kant van het gebouw Medemblik, dat bij de Marine in gebruik is. Verderop, aan het centrale plein, vind je het Brughuis van de Hr.Ms. De Ruyter.

Meer over de museumschepen

Oprichting

van het Marinemuseum

In 1961 gaf de toenmalige Commandant der Zeemacht in Nederland, viceadmiraal  Albrecht Nicolaas baron de Vos van Steenwijk, het startschot voor de oprichting van de Stichting Helders Marine Museum. De Vos van Steenwijk, die in 1933 zelf de muiterij op Hr.Ms. pantserschip De Zeven Provinciën had meegemaakt, was zeer geïnteresseerd in de Nederlandse marinegeschiedenis. Voor hem bood de stichting de mogelijkheid om zijn omvangrijke privéverzameling voor het nageslacht te behouden.

De stichting kende een kort bestaan. In 1962 werd het museum onderdeel van de marine en de collectie eigendom van de staat. Van de vijfhonderd objecten die De Vos van Steenwijk overdroeg,  werd het overgrote deel tentoon gesteld op de zolder van het marinevoorlichtingsgebouw ‘Het Peperhuisje’.

In 1966 verhuisde het museum naar het zojuist gerenoveerde Torengebouw aan de noordzijde van het Rijkswerf terrein.