Eten aan boord
Wekenlang met 70 mensen in een onderzeeboot. Er wordt gewerkt, geslapen én gegeten. Maar hoe kook je in een kleine ruimte voor zoveel hongerige marinemannen? Jan Doze was hofmeester aan boord van onderzeeboot Tonijn tijdens de Koude Oorlog. Hij weet alles over eten aan boord.
Het weekmenu aan boord:
Maandag: Nasi, bami of spaghetti
Dinsdag: Groenten
Woensdag: Blauwe Hap (Indische rijsttafel)
Donderdag: “SlaKomTom”
Vrijdag: Groenten
Zaterdag: Restjes
Zondag: Bruine bonen
“De onderzeeboten hadden altijd de beste koks aan boord. Om het moreel aan boord hoog te houden met lekker eten. Niet alleen de liefde van de man gaat door de maag, zijn humeur ook!” Jan Doze, hofmeester bij de Onderzeedienst
Wist je dat:
Er in de tijd van de Koude Oorlog geen rekening kon worden gehouden met allergieën en dieetwensen aan boord van marineschepen. Tegenwoordig gelukkig wel en is er ook meer aandacht voor gezond eten.
En wist je dat:
De Indische rijsttafel, of Blauwe Hap, is een culinaire traditie binnen de Nederlandse krijgsmacht? Of je nu bij de luchtmacht, landmacht, marechaussee of marine zit, op woensdag krijg je altijd Blauwe Hap geserveerd. Op de Nederlandse kazernes, maar ook als je op missie of oefening bent in het buitenland.