Alles over

De digiles

De digiles Koude Oorlog sluit aan bij de Koude Oorlog lesstof van VMBO-T, HAVO en VWO. De les is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken:

  • De Aanloop
  • De Koude Oorlog In Volle Gang
  • Het Einde van de Koude Oorlog
  • Korea in de Koude Oorlog
  • Fake News en de Koude Oorlog

De hoofdstukken kunnen apart of achtereenvolgend worden behandeld. De lesstof sluit aan op de begrippen uit het curriculum, zoals communisme, kapitalisme, NAVO en het Warschaupact. Die abstracte begrippen gaan leven door uitleg in korte filmpjes, verhalen van militairen en objecten uit het Marinemuseum en het Nationaal Militair Museum. Zo ontdekken de leerlingen hoe Nederlandse onderzeeboten werden ingezet om de Sovjet-Unie te bespioneren en moeten ze zelf een geheim bericht decoderen. Voor degene die nog dieper in de Koude Oorlog willen duiken is er een ‘Ontdek meer’ pagina vol nuttige blogs.

In de klas of thuis

De digiles Koude Oorlog is heel geschikt als klassikaal programma op een digibord in de klas. Maar de les kan ook ingezet worden als interactieve huiswerkopdracht of als verzamelpunt van kwalitatieve bronnen voor werkstukken.

Met de klas
eropuit

Heb je de digiles gevolgd? Kom dan de Koude Oorlog beleven in het Marinemuseum! Neem met de klas de wacht over op de brug van een Koude Oorlog fregat en speel het spel Cold Storm.

Meer over Cold Storm

Bezoek het museum

Niet alleen met Cold Storm maar ook bij diverse objecten in het museum ervaar je de Koude Oorlog. Zo stap je bijvoorbeeld met leerlingen aan boord van Hr.Ms. Tonijn: een onderzeeboot die tijdens de Koude Oorlog werd ingezet voor spionagemissies. Klim in de radarbol van het fregat De Ruyter. Sluit je bezoek af met een ronde door de Geschutmakerij, waar de leerlingen zelfstandig kunnen oefenen met navigatie- en communicatietechnieken van de Koninklijke Marine uit de jaren ’80.

Met de klas naar het Marinemuseum? Er zijn verschillende mogelijkheden, neem hiervoor contact met ons op.

Meer voor onderwijs