Buiten
Het terrein van het Marinemuseum in Den Helder is van de Koninklijke Marine. Dit betekent dat je door het jaar heen als bezoeker getuige kunt zijn van verschillende tradities die de marine kent. Er wordt geregeld geoefend door adelborsten en ook hun traditionele mars door Den Helder, voorafgaand aan het jaarlijks Assaut begint bij het museum. Buiten zijn ook al een aantal objecten van het museum te zien.
Monument
Bij het monument ‘Schaduwen van Licht’ vindt jaarlijks op de laatste donderdag in mei de herdenking plaats van de in actieve dienst overleden militairen van de Koninklijke Marine en burgerpersoneel van het Commando Zeestrijdkrachten. Het monument is gemaakt door kunstenares Caroline van ‘t Hoff-Hörchner.
Symboliek
De lichtgebogen muur vormt een deel van de levenscirkel. De drie uitgehouwen silhouetten van personen symboliseren de overledenen en de leegte die zij achterlaten. De golven aan de bovenkant staan voor de zee en de golf van emotie, die de dood met zich meebrengt. De boot met de drie treurende mensen staat symbool voor de nabestaanden die doorvaren in het leven. Het aantal van de vier pilaren staat symbool voor de vier elementen van de aarde, namelijk aarde, water, lucht en vuur en het aantal van de drie silhouetten vertegenwoordigt de heilige drie-eenheid van de hemel. De getallen vier en drie staan dus voor hemel en aarde, oftewel leven en dood.
De titel ‘Schaduwen van Licht’ heeft betrekking op het effect wanneer de zon op het monument schijnt. ‘De dood mag dan gaten geslagen hebben in mensenlevens, er is ruimte voor mooie herinneringen.
Gedenkbank van De Jongh
Op het terrein staat ook de Gedenkbank van De Jongh. Deze is opgedragen aan officier Johan August De Jongh die op 4 oktober 1917 een bijzondere heldendaad verrichte.
Torpedoboot Hr. Ms. Pangrango vertrok op die dag in stormachtig weer voor een kruistocht de haven van Den Helder. Tijdens de oversteek tussen Westgat en Schulpengat viel matroos Bartholomeus Bleije overboord. Toegevoegd officier Johan August De Jongh bedacht zich geen moment en sprong in de woeste zee. Hij slaagde er nog net in de drenkeling aan boord te duwen, maar verdronk zelf door uitputting.
Op 20 oktober werd De Jongh met militaire eer in Amersfoort begraven. Ter zijner nagedachtenis schonk de Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Onze Vloot’ de Marine een gedenkbank.